TEP ja aurinkokeittimet
TEP ja aurinkokeittimet
Mitä ovat aurinkokeittimet?
Aurinkokeittimet toimivat kun aurinko paistaa ja myös Suomessa voi kesällä valmistaa ruokaa aurinkokeittimillä. TEP on kehittänyt aurinkokeittimiä kehitysmaiden tarpeisiin sekä testannut keitinten ominaisuuksia. TEP on toteuttanut kehitysyhteistyöprojekteja, joissa on esim. koululaisia on opetettu käyttämään aurinkokeittimiä. Lue lisää: TEPin aurinkokeitinhankkeet
Aurinkokeittimet toimivat kun aurinko paistaa ja myös Suomessa voi kesällä valmistaa ruokaa aurinkokeittimillä. TEP on kehittänyt aurinkokeittimiä kehitysmaiden tarpeisiin sekä testannut keitinten ominaisuuksia. TEP on toteuttanut kehitysyhteistyöprojekteja, joissa on esim. koululaisia on opetettu käyttämään aurinkokeittimiä. Lue lisää: TEPin aurinkokeitinhankkeet
TEP:in aurinkokokkauskursseja ja -demonstraatioita
TEPin järjestämillä kursseilla on opetettu erilaisten aurinkokeittimien (laatikkomallien, aurinkouunien, paraboloidi-aurinkogrillien ja paneelikeitinten) rakentamista ja käyttöä. Mukana kurssien ja demonstraatioiden järjestämisessä ovat olleet Taina Maikola, Jouko Niemi, Ilkka Norros ja Kari Silfverberg sekä Atte ja Riitta Wahlström.
Viimeisin kurssi ja demonstraatio oli Helsingissä Lapinlahden lähteellä vuonna 2023, jolloin järjestettiin aurinkokokkauspiknik Helsingin työväenopiston ja luonnonsuojeluliiton kanssa. Samanlainen tapahtuma pyritään järjestämään myös kesällä 2025.
Viimeisin kurssi ja demonstraatio oli Helsingissä Lapinlahden lähteellä vuonna 2023, jolloin järjestettiin aurinkokokkauspiknik Helsingin työväenopiston ja luonnonsuojeluliiton kanssa. Samanlainen tapahtuma pyritään järjestämään myös kesällä 2025.
Aurinkokeitintyyppejä ovat:
Paneelikeitin, Cookit-keitin
- kevytrakenteinen kokoontaitettava keitin, jonka pinnalla heijastava folio
- keittimen toimivuuden takaa läpinäkyvä, kannellinen lasinen paistovuoka, jonka sisälle mahtuu musta kannellinen kattila
Paneelikeitin, Cookit-keitin
- kevytrakenteinen kokoontaitettava keitin, jonka pinnalla heijastava folio
- keittimen toimivuuden takaa läpinäkyvä, kannellinen lasinen paistovuoka, jonka sisälle mahtuu musta kannellinen kattila
Laatikko
– eristetty laatikko lasi- tai muovikannella, yleensä myös ulkoinen heijastin
– toiminta perustuu minikasvihuoneilmiöön, lämpötila tyypillisesti 150 C
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 30 min
– eristetty laatikko lasi- tai muovikannella, yleensä myös ulkoinen heijastin
– toiminta perustuu minikasvihuoneilmiöön, lämpötila tyypillisesti 150 C
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 30 min
Paraboloidi-keitin
– paraboloidipeili
– valo heijastetaan fokuksessa olevaan keittoastiaan
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 10 min
– paraboloidipeili
– valo heijastetaan fokuksessa olevaan keittoastiaan
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 10 min
Lue lisää: