TEPin aurinkokeitinhankkeet
Kestävän teknologian edistäminen kehitysmaissa
Pienimuotoinen aurinkoenergiakehittely globaalin etelän tarpeisiin on ollut vahvasti mukana TEP:in toiminnassa yhdistyksen alkuvuosista 1980-luvulta lähtien. Erityisesti aurinkokeitintekniikan ja aurinkokokkaamisen kehittämiseen on panostettu. Kari Silfverberg toimii TEPin yhteyshenkilönä (jos kiinnostuit, ota yhteyttä).
2022- Aurinkouunien rakentelua Aalto-yliopistolla Kenian Kakamegan aurinkouunihankkeessa kehitetyn peltirunkoisen aurinkouunimallin rakentamista on harrastettu Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan laitoksen tiloissa syksystä 2022 lähtien. Aurinkouuneja on rakennettu yhteensä 10 kpl TEP:in, Lions-aurinkotiimin, WaterFinns-yhdistyksen ja Aalto-yliopiston kurssiryhmän käyttöön. WaterFinns- yhdistyksen Etiopia-tiimin kanssa rakennetut kaksi uunia on viety yhdistyksen toteuttamalle vesihuolto- ja sanitaatiohankkeelle Halabaan Etiopiaan, ja Aalto-yliopiston kurssiryhmän kanssa rakennettu uuni vietiin Meksikon maaseudulle Maya-kylään, jossa kurssilla oli yhteistyökohde. TEP:istä rakentelussa olivat mukana Taina Maikola, Jouko Niemi, Ilkka Norros ja Kari Silfverberg.
2017- Lions-vetoinen aurinkokeitinhanke Keniassa Keniassa 1990-luvulla pitkään työskennellyt Helsingin Pohjois-Haagan Lions-klubin jäsen Lauri Niemistö kiinnostui vuonna 1998 aurinkokokkauksesta ja rakensi Kenia Kakamegan seudulla kyläläisten kanssa parikymmentä laatikkomallista aurinkokeitintä TEP:in aurinkokeitinmanuaalin pohjalta.
TEP:iin otetttiin uudelleen yhteyttä vuonna 2016 tavoitteena saada tarkempaa ohjeistusta aurinkokeitintekniikasta. Lions-tiimi rakensi TEP:in uuden aurinkounimanuaalin pohjalta prototyypin, ja ryhtyi organisoimaan Kenian Kakamegan ja Nairobin Lions-klubien kanssa yhteistyöhanketta, jolle haettiin rahoitusta. Hankerahoituksen järjestyttyä käynnistyi Kakamegassa aurinkouunien paikallinen valmistus Kakamegan Lions-klubin vetovastuulla. Kari Silfverberg TEP:istä liittyi mukaan Lions-aurinkotiimiin. Suomen Lions-tiimin tehtäväksi tuli aurinkouunin tekninen jatkokehittely ja tarvittavien materiaalien hankinta.
Aurinkouunin runko rakennettiin Tamperelaisessa yrityksessä Metsäyhtiö UPM:ltä lahjoituksena saadusta paksusta filmivanerista ja uunin lämpöeristykseksi hankittiin Kiinasta kontillinen lasivillaa. Muut materiaalit: polykarbonaattilevyt, alumiinipellit ja silikonitiivistenauhat ym. löytyivät Keniasta. Vanerirunkoisia aurinkouuneja valmistettiin Kakamegassa vuosina 2017-2019 yhteensä noin 1 500 kappaletta. Ne jaettiin paikallisten naisjärjestöjen avulla perheille, joille järjestettiin käyttäjäkoulutusta.
Aurinkouunin jatkokehittelyssä siirryttiin vuonna 2020 peltirunkoiseen malliin, sillä galvanoitu teräspelti on kestävä, Keniassa yleinen ja siksi kohtuuhintainen rakennusmateriaali. Pellit on leikattu nairobilaisessa peltitehtaassa CAD-ohjelmalla laadittujen piirustusten mukaisesti siten, että ne saadaan liitettyä toisiinsa kätevästi ilman ruuveja. Uuden peltirunkoisen aurinkouunin valmistus käynnistyi Kakamegassa 2023. Kakamegan aurinkouunihankkeessa on uunit tähän mennessä annettu perheille lahja-apuna, mutta toiveena on, että Keniasta löytyisi paikallinen yritys, joka ryhtyisi valmistamaan niitä myös markkinoille käypään hintaan, jotta aurinkouuniosaaminen lähtisi yleistymään suuressa mittakaavassa.
2014-2016 Somalia, Mogadishun naisten valmentava ammattikoulu oli kolmivuotinen nuorten naisten parturi-kampaaja -ammattikoulu, josta valmistui projektin aikana 68 nuorta naista. Valtaosa valmistuneista oli v. 2017 saanut työpaikan yrityksissä, osa oli perustanut oman yrityksen yksin tai yhteistyössä muiden kanssa. Koulu sai vuosina 2014-16 Ulkoministeriön avustusta.
Vuosina 2017-2020 Mogadishun nuorten naisten valmentava ammattikoulu on toiminut pelkästään TEPin keräämin lahjoitusvaroin, sillä TEP ei onnistunut saamaan jatkoavustusta. Toiminta pystyi kuitenkin jatkumaan, joskin aiempaa pienimuotoisempana. Koulu on myös hankkinut hieman omia myyntituloja.
Vuosina 2017-2020 Mogadishun nuorten naisten valmentava ammattikoulu on toiminut pelkästään TEPin keräämin lahjoitusvaroin, sillä TEP ei onnistunut saamaan jatkoavustusta. Toiminta pystyi kuitenkin jatkumaan, joskin aiempaa pienimuotoisempana. Koulu on myös hankkinut hieman omia myyntituloja.