Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojelu

Kaivokset ja kaivostoiminnan säätely

Marjatta Näätänen TEPistä on nostanut esiin kaivostoiminnan vaikutuksia ja kaivoslainsäädännön ajantasaistamisen ja toiminnan valvonnan yhtenäistämisen tarvetta.   

Eduskunta sai uuden kaivoslain valmiiksi ja laki astui voimaan kesäkuussa 2023. Syyskuussa 2023 TEP ja Saimaa ilman kaivoksia ry järjestivät seminaarin Suomen kaivosbuumi ja vihreä siirtymä, joka oli osa Sosiaalifoorumin ohjelmaa. Alustajina olivat: 
  • Sirpa Pietikäinen (etänä), MEP: ”Suomen kaivosbuumi, raaka-aineiden riittävyys ja kiertotalous” 
  • Miisa Mink yrittäjä, aktivisti, Saimaa ilman Kaivoksia ry:n perustaja ja pj.: ”Tulevaisuus ilmastokriisin ja luontokadon välissä”.
  • Kommenttipuheenvuoron esitti kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden asiantuntija ja Pelastetaan Päijänne -ryhmän perustaja Satu Jaatinen. Lue lisää

Myös pitkään ja sitkeästi arvosteltu kaivostoiminnan verotus on vihdoin uudistunut. Uusi kaivosmineraalivero tuli voimaan 1.1.2024. Korvaukset jakautuvat 60 % kunnille ja 40 % valtiolle.

Kaivoslain uudistus kesti   

Kun kaivosyhtiöillä on ollut Suomessa varsin vapaat kädet, on syntynyt suuria ongelmia, esimerkkeinä Pahtavaara, Talvivaara, Kevitsa, Orivesi ym. Mm. valtiontalouden tarkastusvirasto kiinnitti v. 2002 huomiota alueellisiin eroihin ympäristökeskusten lupapäätöksissä, ohjeissa ja valvonnan toteutuksessa, mutta parannukset toimintaan ovat jääneet edelleen riittämättömiksi.    

Keväällä 2012 TEP ja kolme muuta kansalaisjärjestöä järjestivät Suomen sosiaalifoorumissa Helsingissä seminaarin ”Uraaniteollisuuden rumat jäljet” alustajana mm. prof. Peter Lund. ”Seminaarissa mm. kysyttiin, kaivetaanko kaikki nyt vai pitäisikö jättää jotain tulevillekin sukupolville, mutta kukaan asiantuntijoista ei vastannut”, raportoi Marjatta Näätänen TEP-Tiedotteessa 2/2012.    

Keväällä 2013 luovutettiin eduskunnan ympäristövaliokunnalle ympäristölainsäädännön kehittämiseksi kannanotto, jossa mm. ehdotettiin kaivosten ympäristövalvontaan parannuksia ja kaivostoiminnan verotuksen tehostamista.    

Kaivoslain ja kaivosten verotuksen uudistaminen oli eduskunnassa pitkällinen prosessi, johon TEP yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa pyrki eri tavoin vaikuttamaan. Kevätkokouksen 2019 yhteydessä TEP järjesti kaivosten ympäristöongelmista seminaarin, jossa alustajana oli ympäristöbiokemisti Jari Natunen. Marjatta Näätänen toi TEPin tiedotteissa esille erityisesti Lapin kaivosten ongelmia.

Ehdotuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan

Kiihtyneen ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää keinoja, joilla liiallinen hiilidioksidi voidaan sitoa ja varastoida pois ilmakehästä. Tehokkain ja turvallisin keino tähän on maapallon luontaisten hiilinielujen vahvistaminen: puuston ja kasvillisuuden lisääminen. Voimme istuttaa uusia metsiä, kasvattaa nykyisten metsien puustoa sekä tehostaa metsien suojelua ja kestävää käyttöä.

Lue lisää ilmastometsityksen mahdollisuuksista ja rajoituksista Kari Silfverbergin Ilmastometsät-kirjasta (2022)
Etsi