Aurinkokeitinten historiaa

Aurinkokeittimiä 1700-luvulta nykypäivään

  • 1700-luvun loppupuoliskolla valmistettiin ensimmäinen tunnettu aurinkokeitin. Sen valmisti sveitsiläinen Nicholas de Saussure (1740-1799). Aurinkokeitin oli musta, eristetty laatikko useilla lasi-ikkunoilla ilman heijastinta, ja se saavutti 160 C lämpötilan /1,2/
  • 1800-luvulla ensimmäiset käyttökokemukset eri puolilla maapalloa:
  • Ensimmäinen käyttö Afrikassa 1837: englantilainen John Fredrick Herchel, hiekkaan haudattu musta jalopuulaatikko ilman heijastinta 2-kertaisella lasi-ikkunalla, saavutti 116 C lämpötilan /1,2/
  • Ensimmäinen käyttö Aasiassa, Intiassa (Bombay) 1878: englantilainen William Adams, laatikko peilipyramidiheijastimella, esitti epäsuositun ehdotuksen kuolleiden hindujen aurinkokrematoinnista /1,2/
  • Ensimmäinen käyttö Amerikassa, Kaliforniassa 1884: amer. Samual Langley, laatikkomalli, käytettiin Mount Whitneyllä yli 4 km korkeudessa /1/
  • Aurinkokeitin kuten muukin aurinkoenergiatekniikka on teollisuusmaissa jäänyt kokeelliseksi; syynä fossiilisten ym. energiamuotojen halpuus sekä heikko ympäristötietoisuus
  • Maatalousmaissa on, paljolti kehitysyhteistyönä, 2. maailmansodan jälkeen ollut runsaasti korkeateknologisen aurinkoenergian sovellusprojekteja, mutta niukasti aurinkokeitinprojekteja – niistäkin suurin osa on epäonnistunut kulttuuri- tai teknisistä syistä /3/
  • Kiinnostusta aurinkokeittimien käyttöön on ollut lähinnä vain viimeisten parinkymmenen vuoden aikana; syynä väestönkasvun ja metsien häviämisen uhat
  • Ensimmäinen tieteellinen aurinkokeitinkonferenssi pidettiin Stocktonissa, Kaliforniassa kesäkuussa 1992
  • Tällä hetkellä maailmassa on käytössä arviolta 250.000 aurinkokeitintä /4/; noin puolella miljoonalla ihmisellä on mahdollisuus aurinkokeittämiseen /5/, kun potentiaalisia käyttäjiä on n. kaksi miljardia (huomattavat markkinat siis!)
  • Kiinassa on käytössä yli 100.000 aurinkokeitintä /6/
  • Tiibetissä paraboloidinen aurinkokeitin on yleisin keittoväline /7/
  • Intiassa on käytössä yli 50.000 aurinkokeitintä; keitintehtaita on yli 100 /8/

Viitteet

/1/ Paul N. Cheremisinoff, Thomas C. Regino: Principles and Applications of Solar Energy, Ann Arbor Science, 1978
/2/ Aden B. Meinel, Marjorie P. Meinel: Applied Solar Energy, An Introduction, Addison-Wesley, 1976
/3/ Michael Grupp, New Prospects in Solar Cooking, GTZ, GATE, 1991
/4/ Shyam S. Nandivani: “Twelve Years Experience with Solar Cookers: Necessary Tools for a Clean Environment”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/5/ “African Resource Center Campaign”, Solar Box Cookers International Newsletter, Fall 993
/6/ X. Wang: “Solar Cooking in China”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/7/ Tor E. Allen: “Solar Cookers – A Solution Ignored”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/8/ R. Devades: “Solar Cooking in India – Promotional Aspects”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/9/ The Solar Box Cooker Leader’s Manual, Solar Box Cookers International, 1991
/10/ David A. Ciochetti, Robert H. Metcalf: Pasteurization of Naturally Contaminated Water with Solar Energy, Applied and Environmental Microbiology, Feb. 1984
Koonnut: Ari Lampinen (20.1.1994)





Etsi