TEP on valinnut vuoden 2017 ekoautoksi Opel Astra Ecotec CNG:n, joka on uusi vuoden 2017 automalli. Se on keskikokoisten autojen luokkaan kuuluva metaaniauto, joka sai ekoautovertailussa eniten pisteitä luokassaan.

Tämän vuoden valinta tehtiin talous- ja käytännöllisyysmittareiden perusteella, koska ympäristömittareita ei voitu sellaisenaan käyttää. EU:n tyyppikatsastuksen mittausstandardin muutosprosessi on kesken, joten osalle malleista on saatavissa tiedot vanhalla standardilla, osalle uusilla ja osalle standardi on jätetty kertomatta. Yhtenevät tiedot on saatavilla ensi vuonna, joten ympäristömittarit voidaan ottaa huomioon taas vuoden 2018 ekoauton valinnassa.

Talousmittareita olivat hankinnan ja käytön talous. Käytännöllisyysmittareita olivat yleiskäytettävyys ja kuljetuskapasiteetti. Näillä mittareilla valikoitui kunkin autoluokan parhaat mallit seuraavan taulukon mukaisesti:

Luokka Parhaat mallit Talous Käytännöllisyys Yhteensä
A (miniautot) Seat Mii Ecofuel

Skoda Citigo G-Tec

VW eco up!

16 9 25
B (pienet autot) Renault Zoe Z.E 14 7 21
C (keskikokoiset autot) Opel Astra Ecotec CNG 11 15 26
D (suuret autot) Audi A4 g-tron 4 13 17
M (tila-autot) Volkswagen Caddy Maxi TGI 7 20 27

Kuten taulukosta voi lukea, kolme hyvin erilaista kärkiehdokasta (A-, C- ja M-luokat) ovat pisteillä lähes tasoissa. Niiden pistekertymä muodostuu toisistaan merkittävästi poikkeavin tavoin, joten yhteispisteet eivät suoraan kerro paremmuutta. Näistä kolmesta valittiin vuoden ekoautoksi automarkkinoiden perusteella selvästi suosituimman autoluokan C edustaja Opel Astra Ecotec CNG, koska sellaisen avulla autokanta voi kehittyä nopeimmin (varsinkin verrattuna A- ja M-luokkiin). Lisäksi huomioon otettiin ympäristötietoisuus (uusiutuvan energian painotus fossiilisen sijaan) automerkin markkinoinnissa. Opelin lisäksi Renault ja Seat saivat kunniamaininnan ehdokkaina olevien merkkien markkinoinnista Suomessa.

Lue lisää ekoauton valinnasta liitteenä olevasta esityksestä.

Liitteet