Paneelikeittimen rakennusohje (englanniksi): TFL-0.36 panel cooker

Paraboloidi-keittimen rakennusohje (englanniksi): SOLAR COOKER TFL-0,61 building instructions (2012)

Performance chart:

TFL-0,61 performance

Solar Cooker Information 09

PERUSTIETOJA  AURINKOKEITTIMISTÄ

Historiaa

  • 1700-luvun loppupuoliskolla valmistettiin ensimmäinen tunnettu aurinkokeitin. Sen valmisti sveitsiläinen Nicholas de Saussure (1740-1799). Aurinkokeitin oli musta, eristetty laatikko useilla lasi-ikkunoilla ilman heijastinta, ja se saavutti 160 C lämpötilan /1,2/
  • 1800-luvulla ensimmäiset käyttökokemukset eri puolilla maapalloa:
  • Ensimmäinen käyttö Afrikassa 1837: englantilainen John Fredrick Herchel, hiekkaan haudattu musta jalopuulaatikko ilman heijastinta 2-kertaisella lasi-ikkunalla, saavutti 116 C lämpötilan /1,2/
  • Ensimmäinen käyttö Aasiassa, Intiassa (Bombay) 1878: englantilainen William Adams, laatikko peilipyramidiheijastimella, esitti epäsuositun ehdotuksen kuolleiden hindujen aurinkokrematoinnista /1,2/
  • Ensimmäinen käyttö Amerikassa, Kaliforniassa 1884: amer. Samual Langley, laatikkomalli, käytettiin Mount Whitneyllä yli 4 km korkeudessa /1/
  • Aurinkokeitin kuten muukin aurinkoenergiatekniikka on teollisuusmaissa jäänyt kokeelliseksi; syynä fossiilisten ym. energiamuotojen halpuus sekä heikko ympäristötietoisuus
  • Maatalousmaissa on, paljolti kehitysyhteistyönä, 2. maailmansodan jälkeen ollut runsaasti korkeateknologisen aurinkoenergian sovellusprojekteja, mutta niukasti aurinkokeitinprojekteja – niistäkin suurin osa on epäonnistunut kulttuuri- tai teknisistä syistä /3/
  • Kiinnostusta aurinkokeittimien käyttöön on ollut lähinnä vain viimeisten parinkymmenen vuoden aikana; syynä väestönkasvun ja metsien häviämisen uhat
  • Ensimmäinen tieteellinen aurinkokeitinkonferenssi pidettiin Stocktonissa, Kaliforniassa kesäkuussa 1992
  • Tällä hetkellä maailmassa on käytössä arviolta 250.000 aurinkokeitintä /4/; noin puolella miljoonalla ihmisellä on mahdollisuus aurinkokeittämiseen /5/, kun potentiaalisia käyttäjiä on n. kaksi miljardia (huomattavat markkinat siis!)
  • Kiinassa on käytössä yli 100.000 aurinkokeitintä /6/
  • Tiibetissä paraboloidinen aurinkokeitin on yleisin keittoväline /7/
    Intiassa on käytössä yli 50.000 aurinkokeitintä; keitintehtaita on yli 100 /8/

Aurinkokeitintyypit

Laatikko
– eristetty laatikko lasi- tai muovikannella, yleensä myös ulkoinen heijastin
– toiminta perustuu minikasvihuoneilmiöön
– lämpötila tyypillisesti 150 C
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 30 min
Paraboloidinen säteilynkeskittäjä
– paraboloidipeili
– valo heijastetaan fokuksessa olevaan keittoastiaan
– riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 10 min
Levykerääjä
– onttoja levyjä, joiden sisällä kulkeva neste tai kaasu lämpenee auringossa
– kuuma neste tai kaasu johdetaan putkistoa pitkin keittoastioiden luo, mahdollisesti hyvinkin pitkän matkan taakse
– mahdollisuus suuriin laitteisiin
Lisätietoja, kts. /3/

Etuja

  • Metsien säästö (ja/tai sen teollinen hyväksikäyttö), eroosion vähentyminen /9/; puuta poltetaan ruuanvalmistusta varten miljoona tonnia päivässä, vastaten 100 neliökilometriä metsää /3/; esim. Nepalin energiankulutuksesta puun polton osuus on 98% /7/
  • Polttopuun keräykseen käytettävän (erit. naisten) ajan säästö /9/, esim. afgaanipakolaisperhe Pakistanissa käyttää keskimäärin 99 tuntia kuukaudessa /3/
  • Lannan säästyminen lannoitteeksi tai metaanisähkön tuotantoon /3/
  • Rahan säästö (niille, jotka ostavat polttopuuta tai muuta energiaa)
  • Terveyden parantuminen /3,9/
  • Savuttomuus => vähentää keuhko- ja silmäsairauksia
  • Palovammojen vähentyminen
  • Juomaveden puhdistaminen /10/
  • Aurinkokeittäminen säästää enemmän ruokien vitamiineista kuin perinteinen keittäminen

Ongelmia

  • Kuumissa maissa ihmiset syövät yleensä aamulla tai illalla
  • Ulkona ei haluta keittää, jos vieraanvaraisuussäännöt vaativat ruokkimaan ohikulkijoita
  • Vaikea suunnitella niin halvaksi, että se olisi useimpien ulottuvilla
  • Kunnossapito voi olla vaikeaa maalaiskyläoloissa
  • Pakanoiden keittimellä valmistettua ruokaa saatetaan pitää saastuneena
  • Jopa monet kehitysammattilaiset pitävät aurinkokeitintä (ja muuta matala- teknologiaa) epäkiinnostavana ja -sopivana /7/

Viitteet

/1/  Paul N. Cheremisinoff, Thomas C. Regino: Principles and Applications of Solar Energy, Ann Arbor Science, 1978
/2/  Aden B. Meinel, Marjorie P. Meinel: Applied Solar Energy, An Introduction, Addison-Wesley, 1976
/3/  Michael Grupp, New Prospects in Solar Cooking, GTZ, GATE, 1991
/4/  Shyam S. Nandivani: “Twelve Years Experience with Solar Cookers: Necessary Tools for a Clean Environment”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/5/  “African Resource Center Campaign”, Solar Box Cookers International Newsletter, Fall 993
/6/  X. Wang: “Solar Cooking in China”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/7/  Tor E. Allen: “Solar Cookers – A Solution Ignored”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/8/  R. Devades: “Solar Cooking in India – Promotional Aspects”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/9/  The Solar Box Cooker Leader’s Manual, Solar Box Cookers International, 1991
/10/ David A. Ciochetti, Robert H. Metcalf: Pasteurization of Naturally Contaminated Water with Solar Energy, Applied and Environmental Microbiology, Feb. 1984


Koonnut: Ari Lampinen (20.1.1994)


“Kun Luoja haluaa soittaa kauniin sävelen, hän ei välitä siitä, että soittimessa on säröjä.”
 – J.L. Runeberg (kansalliskirjailija)

Liitteet