TEPin varapuheenjohtaja Jouko Niemi keitti aurinkokeittimellä madesoppaa Akaassa 21.2.2017.

Alla Joukon vinkit madesopan valmistukseen:

“Made on talvista herkkua. Se on lähiruokaa ja aurinkoenergia universumin mittakaavassa lähienergiaa. Keitto syntyy kuten muistakin kaloista, mutta mateeseen liittyy pari niksiä.

Moni vierastaa mateen käsittelyä; tuohan pitäisi nylkeä. Naapurini, joka eli satavuotiaaksi madetta syömällä ja muutenkin, neuvoi, että ei madetta pidä nylkeä. Riittää, kun kaataa päälle kiehuvaa vettä (kalttaa) ja klaappii mustan pois. Nahka antaa soppaan makua. Kun on vedellyt tumman pois vaikka lusikalla, on edessä perattavaksi valmis albiino.

Talvella madeneidoilla voi painosta viidennes olla mätiä. Se on maukasta. Pursotat mätipusseista mädin astiaan ja lisäät suolaa ja vaikka sipulia. Jos kala on järvestä, kannattaa lapamatoriskin vuoksi mäti pakastaa ennen jatkovalmistusta. Nyt tosin etelässä kutuaika alkaa olla ohi.

Perattaessa pitää – kuten muillakin kaloilla – varoa rikkomasta vihreää sappirakkoa. Kalan painosta voi 10 % olla maukasta maksaa, eikä pidä antaa karvaan sapen pilata makua.

Sisukset ja kidukset pitää ottaa pois. Loppuruho päineen ja maksoineen kelpaa soppakattilaan. On paljolti makuasia mitä soppaasi haluat. Itse pistin veteen laakerinlehden ja muutaman maustepippurin. Lisäksi tuli sipulia ja purjoa, perunaa, palsternakkaa ja fenkoli. Lopuksi tuli sekaan perinteisesti maitoa ja maitoversioon sopivaa Koskenlaskijajuustoa ja ripaus suolaa sekä tilliä esim. kuivattuna.

Kulinaristi voi myös ruskistaa kaikki vihannekset (paitsi purjon) pannulla ennen lisäämistä soppaan.”